Ting å tenke på

2015-02-12 19:36:19+01:00

Valg av webhotell er viktig, og ikke noe som bør tas for lett på. Dårlig service og overbelastete servere kan føre til ekstra nedetid, og eller treg nedlasting av nettstedet ditt. Hvis det skjer mister du besøkende og kunder, og det vil du gjerne unngå. Derfor bør du vite hva du skal se etter, og ikke nødvendigvis velge det billigste webhotellet som oppfyller dine krav.

Hvor stor lagringskapasitet får du?

For de fleste er ikke dette et stort problem, men hvis du skal ha store mengder bilder/video eller generelt sett mye data så er det lurt å tenkte ut hvor mye diskplass du vil behøve. Vær også oppmerksom på de som tilbyr ubegrenset diskplass, hvis du ser i "Terms of Service" finner du sannsynligvis noe om at du må holde deg innenfor rimelige grenser.

Hvilke programmeringsspråk kan du bruke?

De aller fleste billige webhotell lar deg installere dine egne Perl og PHP-script, samt Ruby og Python. Sjekk om webhotellet tilbyr det du behøver.

Er serverne trege?

Det er liten vits i å ha en flott webside hvis det tar evigheter å laste den ned. Hvis siden din ikke lastes ned et par sekunder så mister du besøkende. Finn gjerne noen kunder av webhotellene du vurderer, og se hvor fort de lastes ned.

Dataoverføring

Hvis hver side er på 10kb, og du har 10000 sidevisninger i måneden, tilsvarer det 100000kb dataoverføring, eller 100 mb. Tillatt dataoverføring er vanligvis et antall gigabyte (gb) i måeden (1 gb = 1000 mb). Hvis du får flere besøkende kan webhotellet forlange at du betaler for ekstra dataoverføring eller oppgraderer til en dyrere pakke. Noen webhotell reklamerer med ubegrenset dataoverføring. Dette er bare et lokkemiddel, ubegrenset er det aldri. Hvis du ser i "Terms of service", står det ofte noe om at tiltak kan bli satt i verk mot kunder som bruker for store ressurser. Det kan være at du må forandre deler av websiden din som bruker mest ressurser (diskusjonsforumer, store filer osv..), oppgradere til en dyrere pakke, eller du kan risikere at kontoen din blir stengt og du må finne et nytt webhotell. Det betyr ikke at du bør unngå alle som reklamerer med ubegrenset dataoverføring, men du bør være oppmerksom på dette punktet.

Kundeservice

Dette er kanskje det viktigste punktet. Desverre er det vanskelig å vurdere servicen på forhånd, men du kan sende en mail med noen spørsmål om hva de tilbyr, uklare punkter i pakkene osv. Da får du ihvertfall en indikasjon på servicen. Det er også en del forumer hvor webhoteller er tema, og her kan du finne ut en hel del om valg av webhotell.

Gebyrer

Enkelte tar et gebyr bare for å sette opp kontoen og det er varierende priser for domeneregistrering/overføring. Husk å ta dette med i de totale kostnadene dine. Er det en "pengene tilbake" garanti er etableringsgebyret ofte ikke med i denne garantien. Domenet blir uansett registrert i ditt navn og er din eiendom så det får du ikke tilbakebetalt.

Hvilket innhold får du lov å ha på sidene dine?

Så lenge du holder deg innenfor norsk lov og ikke har linker til voldelige/rasistiske/pornografiske sider får du normalt ingen problemer.

Real Time Analytics