Nøkkelord

2015-02-12 19:36:19+01:00

Hvis søkemotorer inngår i din markedsføring, må du vite hva nøkkelord er og hvordan du bruker dem. Nøkkelord er ord som beskriver innholdet på nettstedet ditt, og som folk vil bruke for å søke etter informasjon eller produkter som du har på ditt nettsted. Bra nøkkelord har også liten konkurranse og stor etterspørsel.

Nøkkelord er de ordene og uttrykkene folk søker på i søkemotorene når de vil finne informasjon om det du har på din webside. Aller helst skal din webside også være høyt oppe i resultatene.

Velg riktige nøkkelord

Det første du må gjøre er å bestemme hvilke nøkkelord du skal satse på. Se på innholdet på sidene dine og tenk ut hva du ville søkt på hvis du ville finne den informasjonen du har på sidene dine.

Prøv disse søkeordene og se om du finner det du vil ha. Legg merke til hva du finner i søkeresultatene. Er det mange lite relevante sider kan du sannsynligvis plassere deg selv helt i toppen med riktig optimering. Er det mange relevante sider er det vanskeligere å komme på de første plassene, men det er også sannsynlig at flere personer søker på disse ordene og det gir muligheter for flere besøkende.

For grundigere utforskning av aktuelle nøkkelord kan du prøve en tjeneste som Wordtracker eller Seoprofiler. Med disse finner du lett mange alternative nøkkelord som du kan utforske. Problemet er at statistikkene for norske nøkkelord blir forurenset av internasjonale søk, så norske ord som brukes i andre språk får du lite brukbar informasjon om. Men for undersøkelse av engelske nøkkelord gir disse deg verdifull informasjon.

Ideelle nøkkelord er ord som mange søker på, som det er liten konkurranse om og de skal være relevante for innholdet på websidene dine. Etter litt undersøkelser bør du ha funnet noen nøkkelord du tror er bra.

Forandre nøkkelordene

Følg med på dine plasseringer i søkemotorene og se hvilke ord dine besøkende har søkt på. Hvis du er nr 1 på et nøkkelord men får veldig få besøkende på det, prøv å finn et annet nøkkelord. Du finner sikkert også ord du ikke har satset på som gir mange treff. Sats mer på de ordene.

Et sett nøkkelord til hver side

La oss si at du har et nettsted med 20 sider. Hver side har forskjellige temaer og du kan velge ut 2-3 forskjellige nøkkelord fra hver side. Da har du 40-60 nøkkelord og dermed mye bedre eksponering enn hvis du brukte de samme nøkkelordene på hver side. Ikke konkurrer med deg selv. Optimer hver side for de nøkkelordene som er mest relevante for den siden.

Hvordan bruke nøkkelordene

De valgte nøkkelordene bør finnes i tittelen på siden og i meta description-taggen (hvis du bruker den). I teksten på siden kan du godt bruke nøkkelordtetthet som et måleverktøy. La oss si at du har en nøkkelordtetthet på 5%. Det betyr at hvis du har 100 ord tekst, bør hvert av nøkkelordene forekomme 5 ganger. Det varierer noe mellom søkemotorene hva de foretrekker og det er muligens ikke noen fasit på dette, men 3-5% kan være et godt utgangspunkt.

Posisjonen til nøkkelordene er også viktig. Ord som er høyt oppe i teksten og ord i overskrifter er viktige. Bruk gjerne <h1> da ordene der har mer å si enn ord i mindre overskrifter , f.eks. <h4>.

I html-koden skriver du da :

<h1>En overskrift med nøkkelord</h1>

Plasser gjerne nøkkelord(ene) først her også. Og siden h1 overskrifter er veldig store kan det være lurt å redusere størrelsen ved hjelp av CSS (Cascading Style Sheets).

De følgende tipsene er trolig ikke viktige, men de skader heller ikke. Det kan være det lille ekstra som gir deg en bra rangering.

Det kan også være lurt å bruke nøkkelord i filnavn. En side om gjeddefiske kan hete gjeddefiske.html. Det samme gjelder for bilder. Et bilde av ei gjedde kan hete gjedde.jpg. Bruk også nøkkelord i img alt-taggen.

<img src="nøkkelord.jpg" alt="nøkkelord" />

Igjen, ikke overdriv, det fører bare til problemer.

Andre faktorer som kan ha innvirkning på resultatene er antall ord på siden og fordelingen av nøkkelordet (jevnt utover med nøkkelordet først i teksten fungerer bra).

Når du har valgt dine nøkkelord er kan du lage metatagger.

Real Time Analytics