Annonsører som snylter med scumware

2002-02-12 19:36:19+01:00
  • Gammel

I den harde kampen om oppmerksomheten er det noen som har gått et skritt for langt. De annonserer på andre sine websider. Uten tillatelse. Og de betaler ikke.

Scumware er programmer som setter inn linker til sine annonsører på websider uten tillatelse fra eierene av websidene. Eierene av websidene får heller ingen kompensasjon for dette. Webmastere sitter dermed igjen med tapte besøkende og tapte inntekter.

For at dette skal fungere, må surferen ha lastet ned, og installert Scumware på sin datamaskin. Kjent Scumware fungerer også for det meste bare sammen med Internet Explorer 4 og nyere versjoner.

Kjent Scumware

Ezula er produsent av Toptext, som trolig er det mest utbredte formen for Scumware. Hvis en surfer har installert Toptext, så vil enkelte ord på websider bli markert med gult, og når surferen klikker på dette ordet, havner hun hos den annonsøren som har betalt mest for dette ordet den dagen. Toptext blir bl.a. distribuert med fildelingsprogrammet Kazaa (fungerer omtrent som Napster). Når du installerer Kazaa, blir også Toptext installert uten at du vet det.

Surfplus(eller Surf+) fungerer på en lignende måte. I tillegg annonserer produsenten med at Surfplus blokkerer irriterende popups. Surfplus lager grønne linker.

Gator er et program som husker alle dine passord og fyller ut skjemaer for deg. Gator er gratis og derfor må brukerene tåle noe reklame. Men Gator har gått for langt. De lager popups som dekker bannere som noen har betalt for å få vist. Så det ser ut som reklame som webmasteren har lagt inn.

Hvorfor er Scumware farlig?

Scumware fungerer som en parasitt som stjeler inntektene til webmastere. Webmastere legger mye arbeid i å produsere websider med innhold som surferne har nytte av. Med Scumware vil alt dette arbeidet være forgjeves, fordi en gjeng snyltere kaprer surferne og stjeler inntektene.

Mange driver også websider uten reklame. Det er ikke riktig at andre skal tjene penger på det. Attpåtil er fungerer Scumware forbausende likt med de "Smart tags" som Microsoft ville installere i Internet Explorer 6. Microsoft droppet dette pga negativ omtale, og nå sitter de på gjerdet og ser hva som skjer med søksmålene mot eksisterende Scumware.

Er dette ulovlig?

Produsentene av Scumware påstår såklart at det er lovlig. Scumware forandrer på websider, og distribuerer dem uten webmasterens tillatelse. Dette er brudd på copyright og sannsynligvis ulovlig. Dette kan sammenlignes med at Narvesen byttet ut all reklamen i bladene de selger med sin egen reklame. Det hadde blitt rimelig mye bråk hvis Narvesen hadde gjort dette.

Real Time Analytics