Gratis programvare for webutviklere

2002-02-12 19:36:19+01:00

For å utvikle nettsidene dine er noen programmer som er bra å ha. Du behøver i første omgang en html editor for å redigere nettsidene, et grafikkprogram for å lage grafikk og et ftp-program for å publisere sidene dine. Det finnes mange bra programmer i disse kategoriene, men skal du ha det beste(dyreste) koster det gjerne godt over tusen kroner.

Alle seriøse programvareprodusenter tilbyr evalueringsversjoner som du kan bruke gratis en stund, som oftest i 30 dager. Så hvis du liker å installere ny programvare kan du spare penger på det, men i lengden blir det slitsomt å bytte programvare en gang i måneden. Dessuten tar det tid å lære seg nye programmer, så dette er ikke å anbefale.

Heldigvis finnes det 100% gratis programvare du kan bruke. Disse programmene kan være eldre versjoner som produsenten gir bort, eller det er programmer som av en eller annen grunn bare er gratis. Funksjonaliteten kanskje ikke alltid i klasse med de dyreste programmene, men det er likevel mange gratis programmer som er både funksjonelle og brukervennlige. Hvis du ikke er rik er det derfor lurt å lese noen linjer til.

Html-editorer

Du kan selvsagt kode sidene dine i Notepad eller en annen tekst-editor, men en dedikert html-editor gjør jobben lettere. De kommer i 2 varianter. Tekstbaserte, hvor du skriver koden selv, og WYSIWYG, hvor du bestemmer hvordan siden skal se ut og programmet lager koden som behøves. WYSIWYG er lettere for nybegynnere men kan ofte produsere dårlig html-kode. Med en tekstbasert html-editor må du kunne html og du får 100% kontroll over koden.

Nvu

En editor basert på Mozilla-kode som gir deg både WYSIWYG og normal redigering av koden. Den er beregnet på ikke-tekniske brukere og finnes for Linux, Mac og Windows.

1st Page 2000

1st Page 2000 er en tekstbasert html-editor som utmerker seg med mange muligheter for tilpasning til brukeren. Det første du vil legge merke til er at du kan bruke 3 forskjellige oppsett, Easy, Expert og Hardcore. Du kan veksle mellom oppsettene så ofte du vil, men de fleste vil nok fort finne sin favoritt og holde seg til det. Menyene inneholder et rikt utvalg av html-funksjoner og 1st Page 2000 har også et stort utvalg av DHTML/Javascript som du kan plugge rett inn i sidene dine.

HTML-Kit

En annen tekstbasert html-editor er HTML-Kit. Den inneholder også støtte for de fleste aktuelle script-språk som PHP og Perl. utvalget av plug-ins er bra og det er også et brukbart utvalg av linker til diverse tutorials på nettstedet.

Serif WebPlus Starter Edition

Hvis du foretrekker WYSIWYG-editorer kan du se nærmere på Serif WebPlus Starter Edition. Dette er en enklere versjon som gis bort gratis i håp om mere oppmerksomhet.

Industristandarden innen grafikkprogrammer er Adobe Photoshop. Prisen på mange tusen kroner kan imidlertid virke avskrekkende på alle og enhver. Heldigvis finnes det gratis alternativer.

Gimp

Gimp er en forkortelse for Gnu Image Manipulation Program, og er til forveksling lik Photoshop. Selv om Gimp er gratis er det et veldig kraftig program, og har alle de vanlige funskjonene og mer. En annen fordel med Gimp er at det finnes en haug med plugins som kan lastes ned fra nettstedet til Gimp. Gimp har blitt utviklet for Linux-maskiner, men det finnes også en versjon for Windows. Ryktene sier imidlertid at den er noe ustabil, selv om funksjonaliteten ellers er på høyde med Linux-versjonen.

Xara Xtreme

Open-source utgave av Xara Xtreme som kjører på Unix-lignendesystemer (Linux/BSD). Dette er et vektor-basert tegneprogram som også kan gjøre bildebehandling. Xara Extreme er et meget kjapt program så du behøver ikke en veldig ny datamaskin for å bruke det.

Serif PhotoPlus Starter Edition

Et annet gratis grafikkprogram er Serif PhotoPlus Starter Edition. Den nyeste versjonen av Photoplus har nummer 11 så dette er en eldre versjon som produsenten fant ut at de ikke kunne selge mer av. Programmet er brukervennlig, men har ikke så mange funksjoner som nyere programmer. Brukervennligheten er imidlertid bra. Prøv også DrawPlus Starter Edition.

FTP-programmer

Den vanligste metoden for å publisere et nettsted er å overføre filene dine med et ftp-program. Ftp-programmer koster vanligvis ikke mer enn et par hundrelapper, så det er ikke så mye å spare her.

Core FTP

Enkelt og greit ftp-program som har de vanligste funksjonene.

Smart FTP

Dette programmet har et noe mer avansert brukergrensesnitt og muligheter for simultane filoverføringer. Skal du overføre store mengder filer kan Smart FTP være et bra valg. Mye av funksjonaliteten er beregnet på nedlastinger, men avanserte brukere kan nok ha stor nytte av det.

Real Time Analytics